Termen en afkortingen

Op deze pagina worden veelgebruikte afkortingen en termen verklaard. Bij de genoemde instanties en in de betreffende reglementen kunt u terecht voor aanvullende informatie. Wij streven naar een zo compleet mogelijk overzicht. U bent ons dan ook zeer van dienst indien u ons de door u geconstateerde ontbrekende gegevens meldt.
Email: secretaris@nvdsk.nl of webmaster@nvdsk.nl.

 

Klik op één van de onderstaande rubrieken gezondheid, exterieur of Duitse proeven. De relevante afkortingen verschijnen in beeld.

 

 

Gezondheid
AfkortingBetekenis 
HDHeup Dysplasie
HD-ANegatief(-) *
HD-BOvergangsvorm(TC)*
HD-CLicht Positief(?)*
HD-DPositief(+)*
HD-EPositief in optima forma(++)*
*Oude uitslagen
Botafwijkingen
0Geen afwijking
1 en 2Botafwijking
Aansl.Aansluiting van de kop in de kom
BlancoGoede aansluiting
Onv.Onvoldoende aansluiting
NorbergwaardeInformatie Raad van Beheer
EBJEpidermolyse Bulleuse JonctionnelleVrij zeldzame, ernstige erfelijke huidziekte
CECClear Eye Certificaat
NKD Nationale Korthaar DAg
KCMKampioenschaps Club MatchDe beste hond van deze kampioenschapsclubmatch wordt de titel Clubwinnaar toegekend.
DSKDuitse Staande Korthaar
JALJaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Exterieur
AfkortingBetekenisAanvullende informatie
CIEChampionnat International d'ExpositionCIE is het internationale showkampioenschap zonder werkkwalificatie.
CIB Championnat International
de Beauté
CIB is het internationaal schoonheidskampioenschap met werkkwalificatie
CAC Certificat d'Aptitude au Championnat Certificaat van geschiktheid voor het Nationaal Schoonheidskampioenschap. .
CICABCertificat d'Aptitude au Championnat International de BeautéCertificaat van geschiktheid voor het Internationaal Schoonheidskampioenschap.
RES.CAC of RES.CACIB


Reserve voor bovenstaande schoonheidskampioenschappen.
BOBBest of Breed Beste hond van het ras.
Kamp. Kampioen
Lux KampLuxemburgs Kampioen
Ned. Int. ChNederlands en Internationaal Kampioen
NJK Nederlands Jeugdkampioen
(per 010106)
Om het tentoonstellingsbezoek voor jeugdhonden te stimuleren wordt per 1 januari 2006 de titel "Nederlands Jeugdkampioen", afgekort tot "NJK", ingesteld. Deze titel mag bij inschrijvingen meegenomen worden en kan op de stamboom vermeld worden. De titel Nederlands Jeugdkampioen kan worden verleend aan honden die in de jeugdklasse op een Nederlandse CAC en/of CACIB tentoonstelling of Kampioenschapsclubmatch drie maal een 1ste plaats met de kwalificatie "Uitmuntend" behaald hebben, onder minimaal twee verschillende keurmeesters. Uitsluitend resultaten behaald vanaf 1 januari 2006 tellen mee. Bij het behalen en registreren van de titel Nederlands Jeugdkampioen ontvangt de hond automatisch één CAC. De mogelijkheid om vanuit de jeugdklasse een CAC te verwerven blijft gewoon gehandhaafd conform de huidige regels in het KR. De Raad van Beheer stelt een oorkonde beschikbaar.
NVK

Nederlands Veteranenkampioen
(per 010106)
Om het tentoonstellingsbezoek voor veteranenhonden te stimuleren wordt per 1 januari 2006 de titel "Nederlands Veteranenkampioen", afgekort tot "NVK", ingesteld. Deze titel mag bij inschrijvingen meegenomen worden en kan op de stamboom vermeld worden. De titel Nederlands Veteranenkampioen kan worden verleend aan honden die in de veteranenklasse op een Nederlandse CAC en/of CACIB tentoonstelling of Kampioenschapsclubmatch drie maal een 1e plaats met de kwalificatie "Uitmuntend" behaald hebben, onder minimaal twee verschillende keurmeesters. Uitsluitend resultaten behaald vanaf 1 januari 2006 tellen mee. De Raad van Beheer stelt een oorkonde beschikbaar.
CW met jaartal Clubmatch winnaar van betreffend jaar (KCM/ Kampioenschapsclubmatch)
W met jaartal Winner/Winster van betreffend jaar
JW met jaartalJeugdwinner/Jeugdwinster van betreffend jaar
BrW met jaartal Belgisch Winner/Jeugdwinner van betreffend jaar
Imp ...........Geimporteerd uit ..............
G.Geboren
F.Fokker
E.Eigenaar
V.Vader
M.Moeder
FCIFederation Cynologique Internationale
Duitse proeven
AfkortingBetekenisAanvullende informatie
VJPVerbands-Jugendprüfung Voorjaarsaanlegproef met hazenspoor, doch zonder apport van het haas, voor honden die in het voorafgaande jaar of in de laatste drie maanden van het daaraan voorafgaande jaar zijn geboren. In Oostenrijk heet deze proef Anlageprüfung
HZPVerbands-Herbstzuchtprüfung Najaarsproef (Leistungsprüfung) waarbij niet alleen de aanleg wordt getest (zoals bij de VJP) maar de hond ook (apporteer)training moet hebben gehad. Omvat naast het veldwerk ook haar- en veerwildsleep en waterwerk met verloren apport, afzoeken van het riet (stöberen) en nazoek van een levende eend. Eveneens bestemd voor honden die in het voorafgaande jaar of in de laatste drie maanden van het daaraan voorafgaande jaar zijn geboren. Oostenrijk kent de met de HZP/AZP vergelijkbare "Feld und Wasserprüfung" waarbij echter meer vakken beoordeeld worden (niet alleen haar- en veerwildsleep, maar ook verloren apport van haar- en veerwild en gehoorzaamheidsvakken zoals aangelijnd- en los volgen en houden van de aangewezen plaats met schot). In Oostenrijk kunnen aan dezelfde proef ook oudere honden deelnemen, die dan op hun diploma aangetekend krijgen dat zij de proef hebben afgelegd behorende tot de Altesgruppe B. Een jonge hond (Altesgruppe A)mag één apport (van de zes) missen en kan dan toch nog slagen; een oudere hond moet alle zes stuks wild binnen brengen om de proef met goed gevolg af te leggen.
SSolms de specifiek voor Duitse Staande Kortharen georganiseerde HZP waarvan de benaming de relatie legt naar een groot liefhebber van jachthonden- en kortharen, Prins Albrecht zu Solms-Braunsfels.
DDerby

De specifiek voor Duitse Staande Kortharen in Duitsland georganiseerde VJP waarbij de natuurlijke aanleg, de neus, zoekwijze, het voorstaan en de handelbaarheid/samenwerking met de voorjager wordt beoordeeld.(zonder het onderdeel hazenspoor
AZPAlterzucht prüfung gelijk aan de HZP en Solms, doch voor honden die om een geldige reden de HZP/Solms niet hebben kunnen afleggen. Wordt -omdat het hier oudere honden betreft- strenger gekeurd dan de HZP of Solms.
IKP Internationale Kurzaar Prüfung De IKP, "Internationale Kurzhaar Prüfung" is in het leven geroepen om Kortharen uit verschillende landen met elkaar te vergelijken op een drie-tal onderdelen:
- Feldarbeit
- Wasserarbeit
- Exterieurkeuring.

Aangezien het een "Internationale Prüfung" betreft verwacht men hier honden van hoog niveau. Daarom worden er toelatingseisen gesteld. Zo dienen de honden op zijn minst in het bezit te zijn van twee Erste Preisen behaald op een Derby, Solms, AZP of VGP. Daarnaast moeten de honden op een Solms, AZP of VGP de proef volbracht hebben met het onderdeel "Stöbern mit lebende Ente im deckungsreichen Gewässer" of de hond dient in het bezit te zijn van het certificaat VBRe. Met tenminste een notering van Sehr Gut. Daarnaast dient de hond in het bezit te zijn van een minimale kwalificatie van zeer goed op exterieur.
Voor het reglement en meer informatie zie http://www.deutsch-kurzhaar.de
VGP Verbands-oder Gebrauchsprüfung

Verbands-Gebrauchsprüfung Duitsland of Voll-Gebrauchsprüfung Oostenrijk ook wel Meisterprüfung genoemd, bestemd voor ervaren jachtpraktijkhonden die vooral hun veelzijdigheid tonen. Omvat veldwerk en waterwerk vergelijkbaar het hetgeen bij de HZP geëist wordt doch veelal strenger gekeurd en daarenboven bosvakken waaronder zweetwerk, buschieren, stöberen in het bos, sleep van haarwild en vos en apport van de vos over de hindernis en gehoorzaamheidsvakken los en aangelijnd volgen, houden van de aangewezen plaats waarbij de voorjager uit het zicht verdwijnt en twee keer dient te schieten, gesimuleerde drijfjacht waarbij de rust op post wordt getest enz. De proef kent zo'n 27 verschillende onderdelen en duurt twee dagen.
SW 20Verbands-Schweiss prüfung Duitse Zweetwedstrijd waarbij het zweetspoor 20 uur oud is.
SW 40

Verbands-Schweiss Prüfung
Duitse Zweetwedstrijd waarbij het zweetspoor 40 uur oud is.
BTRBringtreueprüfungEen proef bestaande uit slechts één apport, maar wel een heel bijzonder. De hond moet namelijk uitgezonden worden zonder de opdracht te krijgen te apporteren. Op 100 meter afstand van de inzetplaats ligt in het bos een vos, die door de hond zelfstandig opgepakt dient te worden en bij de voorjager te worden gebracht.
VBR Verlorenbringernachweis

Verlorenbringen auf naturlicher Wundspur over 300 meter (haas)
VBre Verlorenbringernachweis (Verlorenbringen Ente= eend)
AHArmbuster-Haltabzeichenspeciale aantekening wanneer de voorjager zijn hond, die bij het veldwerk de achtervolging van een opgegane haas al heeft ingezet, met een enkel commando kan stoppen en vervolgens op afstand kan laten zitten.
HNHartenachweis speciale aantekening wanneer de hond tijdens de proef zijn roofwildscherpte toont en daarvan twee keurmeesters getuige zijn.
LN

Lautjagernachweis
luid jagen
spl Spurlaut Spoorluid, komt veel bij Brakken voor, die luid geven bij het uitwerken van het spoor, maar ook wel eens bij Staande Honden. Wordt beoordeeld als "wijze van jagen" (Art des Jagens).
silSichtlaut Zichtluid, waarbij de hond met het wild in het zicht luid geeft. Wordt beoordeeld als "wijze van jagen" (Art des Jagens).
fr Fraglich Niet te beoordelen wijze van jagen, omdat de gelegenheid zich niet voor heeft gedaan (Art des Jagens).
st Stumm De gelegenheid deed zich wel voor (een haas ging bijvoorbeeld op) maar de hond jaagde zonder geluid. Wordt beoordeeld als "wijze van jagen" (Art des Jagens).
Waidlaut Geen beste eigenschap, want hier geeft de hond luid op alle momenten tijdens de proef, dus ook wanneer dat niet zou moeten gebeuren. Wordt beoordeeld als "wijze van jagen" (Art des Jagens).
Kl.Ausl.Prfg Kleemann- Prüfung Proef welke specifiek is voor Duitse Staande Kortharen. Om de titel Kurzhaar Sieger (Korthaar Kampioen) te verwerven moet deze proef met goed gevolg worden afgelegd. Deze proef wordt gecombineerd met de Zuchtschau (Clubmatch / fokgeschikheidskeuring). De deelname aan de proef is voorbehouden aan Kortharen die o.a. bij de Derby en de Solms een eerste plaats hebben behaald.

Ook voor de Kleemann geldt dat de hond behaald moet hebben een VGP1, een HN, een SW of een Verloren Bringen (VBR) en voor het exterieur minimaal een ZG. Daarnaast moet de hond getest zijn op een VGP of Solms op het onderdeel 'Stöbern mit lebende Ente'. Alleen een Solms of Derby voldoet niet.
UF Übernachtfahrt term die aanduidt, dat het zweetspoor een nacht heeft gelegen (wordt gebruikt bij de VGP).
Uunten met betrekking tot het gebit
HD 0HD- frei HD negatief. Zie toelichtingen HD uitslagen.